24 November 2009

Hari-hari yang menyeksakan.....

salam semua.....
dah terlalu lama rase nyer tak update ape2
byk cite.....tapi..........
komputerrrrrrr off rosakkkkkk.......
hari2 yg berlalu ni teramat la menyeksakan
tgh byk idea...tp tak dpt nak dikongsi.....
perasaan sedey yg dah berminggu.....
masih ade saki baki nyer.......
ni skrg tgh dtg perasaan geram plk.........
kat rmh tak de tenet.....
nak bwa laptop gi rstrn yg ade wifi kang.....
tak pasal2 balik rmh ade yg masam muke plk......
nak pasang streamyx...awal2 lg dah kena warning
dgn hb......tak bolehhhh........
(klu ade tenet kat rmh...nti ayang tak wat keje lain...
24 jam dok dpn komputer jer.....tak payah la.....)
nak wat camner ni.......
ni pun guna komputer yg mcm siput.....
tp....okla dr tak de kan......
cuma tak leh masukkan pic........
nak bwa laptop kat off kang...kang...kang......
isk.....isk.....isk.............
rmh kwn2 pun jengah kejap2 jer.....
tak leh nak tinggalkan jejak......
sorry ye friendsssss.........
hidup ni perlu byk bersabar..........
sabar...sabar...sabar..........
sabar itukan separuh drpd iman...

20 November 2009

Sedey..........

ari ni last seisi persekolah utk th 2009
esok dah mula cuti penggal akhir th
tetiba Ninie pulak yg rase sedey..........
ptg smlm mase ambil Niena
Niena ckp dia sedey sbb lepas ni tak
dpt jumpa kwn2 lagi sbb esok last sek
nti Niena mesti rindu kat kwn2
teacher says next year all of u ni new skool
tomorrow is last day u all at Nuri
(dah mcm sebak plk.....t'ingat zmn sek dulu....)
pg tdi mase ambil report card Niena
ade sorg kwn Niena ckp
'ari ni last kite dtg sini...lepas ni kite tak
jumpa lagi.......'
klu bdk kecik mcm dia org boleh merasa sedey
ape lg kite ni.....itu la erti persahabatan....
walaupun baru setahun @ 2 th @ 3 th belajar
bersama2, main bersama2, mkn sama2
ttu la merasa akan kesedihan tu........

th dpn.....segala nyer akan baru.....

sekejap nyer masa berlalu

Ninie rasa mcm baru semlm antar Niena

ke tadika............ari pertama Niena ke tadika.....

esok2 dah antar Niena darjah 1 pula.....

tup tup dah abiss darjah 6.........

Ya Allah.....cepat nyer masa berlalu.........

dah besar dah anak mama ni.....

mcmane agak nyer kita akan hadapi masa hadapan.....

Ya Allah.....permudahkanlah perjalanan hidup kami.....

masa yang berlalu...jadikanlah kenangan terindah

masa yg mendatang...semoga kita tempuhi dengan penuh

ketabahan

13 November 2009

Tazkirah Jumaat

Untuk hari jumaat (penghulu segala hari) ......................................
marilah kita sama-sama berkongsi sedikit info untuk renungan
bersama (terutama untuk diri sendiri.........)
Info ni Ninie dapat daripada seorang kawan melalui e-mail.
Info ini memang bagus untuk kita amalkan dalam kehidupan
kita sehari-hari. Terima kasih kepada Kak Ana sebab suka
berkongsi info yang berguna............
Sama-samalah kita menghayatinya ye..................................
Di dalam Al-Quran, ada mengajar kita menjaga kesihatan seperti
membuat amalan :
1. Mandi awal pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya
sejam sebelum matahari naik
- air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan
lemak berkumpul. Kita bolah saksikan orang yang mengamalkan
mandi awal pagi kebanyakannya tidak gemuk. (bagus ni, macam
Ninie yang nak kurus ni.....tentu cepat slim.....ha..ha..ha..............)
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi
- InsyAllah.....jauh dari penyakit (susah kena sakit)
3. Waktu solat subuh disunatkan kita bertafakur (sujud sekurang-
kurangnya seminit selepas membaca doa
- Ia boleh mengelak dari pening kepala atau migrin. Ini terbukti
oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari kita
perlu sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter
ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi
darah. Dengan bersujud, maka darah akan mengalir ke ruang
berkenaan. (ini pun Ninie perlu amalkan sebab selalu sangat
sakit kepala...........................)
4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat
bercampur dengan makanan laut
- Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu,
dikhuatiri akan cepat mendapat panyakit. Ini terbukti oleh
saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam ada
mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi
ion (-). Jika dalam suapan kita, ayam bercampur dengan ikan
tindakbalas biokimia yang terhasil boleh merosakkan usus kita.
5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis
hendaklah menjilat jari
- Begitu juga ahli saintis telah menjumpai, bahawa enzime banyak
terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam
air (enzime sejenis bahan pencerna makanan, tanpanya makanan
tidak hadam)
Sabda Nabi, ilmu itu milik Allah.....barang siapa menyebarkan ilmu
demi kebaikan.....InsyAllah.....Allah akan menggandakan 10 kali
daripada apa yang dilakukannya......................InsyAllah....................

10 November 2009

Demi Kasih Sayang

Lupakan aku saja
dari kaca fikiran
andainya bersamaku
engkau tidak bahagia


Aku bukannya insan
ingin cinta percuma
sehingga aku sanggup menantimu
walau berabad lama


Cintaku bukan kerana harta
cintaku tidak kerana paras rupa
sedarilah kasih...
Cintaku harap hingga ke syurga
bersama-samamu


Demi kasih sayang
yang aku pertahankan
sanggupku meniti
malam tanpa mimpi
aku berdoa kita dapat berdua
hingga ke akhir hayat
untuk selama-lamanya


Aku bukannya insan
ingin cinta percuma
tetapi aku sanggup menantimu
walau berabad lama

p/s : sedey nyer bile menghayati lirik lagu ni............

09 November 2009

Sad.....

today i'm very sad......
hati ini tetiba tersentuh
pd sesuatu yg belum pasti.......

06 November 2009

cake, cupcake, muffin

kek karot...... kek pisang..... kek coklat


pelbagai cupcake

muffin vanilla...muffin coklat...muffin oreo...muffin pisang
nyum...nyum...sedap nyer.....

tghari mcm gini.....tgh lapo.....
tgk ape pun sodap.....
last week...Ninie gi kelas buat kek...
itu la semua hasil nyer.....
suke masuk kelas mcm2.....
tp wat nyer tak jg.......




04 November 2009

tak sihat ker......

sekadar hiasan
letih nyer...mcm tak sedap badan.....
pagi tadi masa bangun tido...
sakit nyer kepala.....berat jer.....
mcm malas jer nak gi keje
lepas beberapa minit...ok plk.....
gi le keje......
mase sampai kat off pun masih ok
tp skrg mcm tak ok plk...
badan rase panas jer...tekak pun panas...
kepala dah mcm poning jer.....
tak pe la..........
layanzzzz pic kat bawah ni.....
..........zazsssssss...........

ni sebahagian kwn2 Niena kat childcare
pic2 ni semua...Niena yg ambil.....
n3 yg lepas...Ninie ade cite pasal Niena
gi dancing kan......
lepas abisss acara tu...tcher dia bawa
Niena ke childcare semula.....
so...mase yg terluang tu dia wat keje ni...
klu ikutkan...byk lg pic dlm camera tu.....
tp papa dia dah delete.....
bkn takat pic2 jer...video pun ade.....
tah pe2 jer pic yg dia ambil.....
kat rmh pun sama.....
pantang dpt camera kat tangan dia
mcm2 la pic yg dia ambil nyer....
klu tak caya..........
tgk la sebahagian pic nyer kat bawah ni
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
see

kan dah ckp..........
macam2 ada.....
..............ini sebahagian sahaja..........

02 November 2009

xtvt Niena

ari sabtu, Niena & friends ade wat persembahan
kat Sek Ren Keb Taman Pelangi Indah
anjuran Kelab Nuri - Bank Rakyat Kota Tinggi
sempena pertandingan mewarna kat situ
tapi Mama & Papa tak dpt join sekali
mula2 tu Niena tak nak gi
sbb Mama & Papa tak de
puas juga la pujuk dia.....
bawa gi round2 kat sek tu.....
suruh dia tgk sek tu dulu
pastu terus antar kat childcare
kat childcare pun muka nyer monyok jer
masa wat rehearsal pun tak semangat jer
tp lepas teacher dia pujuk
baru la ok......
Ninie pun...tinggalkan Niena.....
sblum tu...pesan kat teacher dia suruh
ambilkan pic masa dia org dance.....
bg la camera kat teacher dia...
tp sekeping jer pic yg ade
tu yg kat atas tu.......
rupa2 nyer teacher dia ambil video
kalau nak tgk.....kat bawah ni....
tarian nyer masih sama dgn
tarian masa kat JJ ari tu.....
pakaian pun masih sama.....
yg tak sama.....cuma bunga kat kepala Niena tu jer.....

video

ptg tu masa Ninie ambil Niena kat childcare
dia boleh cakap
"Mama...best...!!!! ngapa Mama tak dtg?
best tau.....ramai org kat situ tadi....
Niena suke la..........Niena dpt present.....
Mama tgk la ni...mcm2 ade tau....."
tgk tu.....pagi tadi buat muka seposen...
tak nak dancing konon........
bile dah jumpa dgn kwn2..........
isk.....isk.....isk.....